5 facts om maling

maling

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Maling er ikke bare maling. Der findes mange forskellige typer maling og måder at identificere maling.

1 lad en professionel stå for malingen

Hvis du bor til leje har nogle udlejer et krav til at det skal være en professionel der skal male, for at det opfylder alle de krav der er. Hvis du søger en billig, men samtidigt god maler, kan du finde ham her.

2 glans i maling

Det er ikke alle der er klar over hvad glans i maling betyder. Glans er en skala der viser om en maling er blank eller mat. Så hvis en maling har en glans på 0 er den helt mat, og hvis den er på 100(dog sjældent en maling kommer over 90) er den helt blank.
Men Valget mellem mat og blank maling er ikke kun et spørgsmål om udseende, men også om slidstyrke og vedligeholdelse. En blank maling er mere slidstærk og bedre til at afvise snavs end en mat, hvis der er tale om samme type maling. Den blanke vil desuden bedre kunne tåle at blive vasket end den matte. Til gengæld stiller en blank maling større krav til underlaget. Jo blankere malingen er, jo mere vil den reflektere lyset, derfor afsløre en blank maling ujævnheder i højere grad end en mat gør.

3 Hvilke typer maling findes der?

Maling er ikke bare maling, der findes mange forskellige typer maling, træbeskyttelse og lak. Her er det forskelligt hvad de enkelte malinger indeholder, og hvad de bliver fortyndet med.

Overordnet er der tale om følgende typer:

  • Overordnet opdeles de forskellige typer maling til indendørs brug i:
  • Akrylmaling eller plastmaling på vandbasis – til vægge og lofter
  • Alkydmaling eller oliemaling på terpentinbasis til træværk
  • Plastalkydmaling på vandbasis til træværk
  • Linoliemaling til træværk

4 Sikkerhedskoder

Der er lavet en sikkerhedskode til maling, kaldet MAL-kode, der fortæller hvor farligt produktet er. F.eks har en almindelig akrylmaling en kode der hedder 2-1. Det første tal før bindestregen viser hvor stor sundhedsfaren er ved indånding af dampe, og tallet efter viser sundhedsfaren, ved at få noget på huden. Så 00-0 er bedst og 5-6 er værst.

5 Maling er blevet “sundere”

I gamle dage tænkte man ikke på skadelige dampe og sundhedsfare. I dag er det langt sundere at være maler, og der findes masker og lignende der kan gøre at du ikke tager skade af dit arbejde.