5 facts om Halloween

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Hvis du har kigget i en reklame eller været i en dagligvarebutik fir nyligt, så ved du nok at Halloween nærmer sig. For traditionen der virkelig har bidt sig fast i Danmark, er noget man i den grad kan spore i detailhandlen. Det vælter frem med Halloween pynt i mere eller mindre alle afskygninger. Så ja, du ved nok godt at Halloween nærmer sig, men her er 5 facts, du måske ikke vidste omkring dagen.

1: Halloween er en irsk tradition

Der er lidt forskellige opfattelser af hvor Halloween startede, men det kan dateres mere end 2000 år tilbage som en keltisk tradition. Det er altså ikke en amerikansk ting, som man tror. 2000 er længe før, der overhovedet var noget der hed Amerika. Den version vi kender herhjemme, har dog i meget høj grad taget de amerikanske tendenser til sig. Nogle forbinder det med den mexicanske “De dødes dag” (Día de los Muertos) – dette er dog forkert.

2: Trick or treat er faktisk tiggeri

En af de helt store ting ved Halloween er “trick or treat”, hvor udklædte børn går fra dør til dør og får slik, eller giver ballade. Egentlig var det historisk de fattigste der gik rundt til de mere velhavende og fik en form for kage, mod at de bad for de velhavendes afdøde familiemedlemmer.

3: Masker for at gemme sig for spøgelser

Udklædningen udspringer i, at man ifølge gammel skik iklædte sig masker for at de døde, der kunne komme tilbage på denne dag ikke kunne se en.

4: Græskar holder onde ånder væk

Du er nok klar over, at græskar spiller en vigtig rolle, når det kommer til pynt og alt andet Halloween relateret. At det er græskar er en amerikansk udgave af skikken. Oprindeligt blev lygterne lavet af roer, rødbeder og lignende. De bliver lavet for at holde de onde ånder væk. Disse græskarlygter hedder “Jack O’ Lanterns”

5: Halloween er altid den 31. oktober

Den 1. november er allehelgensdag, og allehelgensaften eller Halloween fejres/markeres altid den foregående aften, altså den 31. oktober.